top of page

Záchrana zříceniny hradu Cimburk vyjde na desítky milionů

Druhou zastávkou hejtmana Martina Netolického při páteční cestě po regionu Moravskotřebovska bylo Městečko Trnávka. Kromě zástupců této obce se zde sešel i se starosty Bezděčí u Trnávky, Vranové Lhoty a Linhartic. Debata byla o investicích kraje v okolí či nutnosti zajištění zříceniny hradu Cimburk.


„V loňském roce jsme dokončili modernizaci silnice II/371 z Rozstání po okraj Městečka Trnávky, což zapadá do celé škály projektů, které na Moravskotřebovsku postupně řešíme. Do budoucna bychom v návaznosti na dotační možnosti z Evropy a krajský rozpočet chtěli pokračovat v úseku z Trnávky až na hranici kraje,“ řekl hejtman Netolický.

Toho starosta Milan Šedaj informoval o zahájení modernizace přibližně 2,5 kilometru dlouhého obecního vodovodu. Na tuto akci získala obec krajskou dotaci v hodnotě 3,5 milionu korun.

Zřícenina hradu Cimburk

Nedaleko Městečka Trnávky se nachází zřícenina gotického hradu Cimburk, který je ve vlastnictví obce, a od roku 1964 je chráněn jako kulturní památka. Obec plánuje další nezbytné práce pro záchranu objektu. „V nejbližší době je nutné řešit vstupní bránu, která je ve špatném stavu a mohlo by v krajním případě dojít k jejímu zřícení. Jen tato první etapa by měla vyjít na přibližně na tři miliony korun. Stejná částka je na plánována na příští a přespříští rok. Pokud se budeme bavit o zajištění hlavního paláce, tak se podle vedení obce pohybujeme na 30 milionech jen na konzervaci objektu,“ řekl hejtman Martin Netolický.

9 zobrazení
bottom of page