top of page

Zakarpatská oblast řeší zlepšení podmínek pro rehabilitaci zraněných vojáků

Předseda Zakarpatské oblastní rady Volodymyr Čubirko jednal s hejtmanem Martinem Netolickým o aktuální situaci v tomto partnerském regionu Pardubického kraje. Řeč byla také o dodávkách humanitární pomoci a projektech v oblasti zdravotnictví a následné rehabilitační péče.

„Po vypuknutí válečného konfliktu na Ukrajině jsme začali společně s dobrovolnými a státními hasiči organizovat centrální sklad a distribuci pomoci, která se sbírala na jednotlivých obcích. Následně jsme centrálně vypravovali kamiony přímo do Užhorodu. Pomoc poté s pomocí kolegů ze Zakarpatí mířila dále na východ země. Celkem se takto podařilo vypravit přes 30 kamionů. Kromě toho jsme pomohli také s vybavením nemocnic, a to lůžky, které jsme v rámci pravidelné obměny vyřazovali z našich nemocnic akutní a následné péče či dodávkami léků a dalšího zdravotnického materiálu,“ zrekapituloval pomoc hejtman Netolický, který v loňském roce navštívil Zakarpatskou oblast opakovaně.

V letošním roce by Pardubický kraj rád pomohl s prohlubováním spolupráce mezi městy a obcemi v obou regionech. „Oslovili jsme všechny starosty našich měst a obcí, zda mají zájem vyhledat partnerské obce v Zakarpatské oblasti. Nejedná se samozřejmě jen o humanitární pomoc, ale především o kulturní či sportovní výměnu nebo spolupráci škol. Jako dobrý příklad mohou sloužit například Svitavy, které velmi úzce spolupracují s Perečínem,“ řekl hejtman Martin Netolický, který se svým protějškem hovořil také o pokračování podpory rozvojových projektů v oblasti zdravotnictví také v letošním roce. „Zakarpatská oblast připravuje velký projekt na rozšíření zázemí rehabilitační nemocnice pro válečné veterány v Užhorodě, ve které jsme v loňském roce pomohli s budování výtahu. Ten by měl být hotov letos na jaře a další aktivity by měly poté navazovat. Jedná se především o vybudování rehabilitačního sálu se speciálním přístrojovým vybavením, které bychom mohli pomoci obstarat,“ přiblížil další plány pomoci hejtman Martin Netolický.

4 zobrazení
bottom of page