top of page

Výprachtice plánují obnovu hasičské techniky svých jednotek

Výprachtice - Deset kilometrů od Lanškrouna se nachází obec Výprachtice, kterou ve čtvrtek navštívil hejtman Martin Netolický. Vzhledem k tomu, že starosta obce Luděk Skalický je tělem i duší hasič, točila se převážná část debaty právě o profesionálních a dobrovolných hasičích, a to nejen v souvislosti s koronavirovou pandemií a povodněmi. Obec také plánuje přípravu parcel pro výstavbu rodinných domů.



„Výprachtice v letošním roce žádají o dotaci v rámci našeho dotačního titulu na pořízení dopravního automobilu, prioritu však v tuto chvíli má cisterna, jelikož místní jednotka využívá Tatru z roku 1975 a je již velmi obtížné řešit jakékoliv opravy, nehledě na výměnu dílů,“ řekl hejtman Netolický. „Zároveň mají podanou žádost na pořízení dopravního automobilu. V letošním roce jsme podpořili 47 žádostí a za celou dobu trvání této státní dotace, ke které přispíváme 300 tisíc korun na žadatele, se jedná o vice jak 160 dopravních automobilů,“ doplnil hejtman Martin Netolický.

Místní jednotka je velmi aktivní, což potvrdil i starosta Skalický. „Naše jednotka v loňském roce absolvovala 18 výjezdů a v letošním roce jsme na přibližně dvaceti. K tomu samozřejmě ani nepočítám různou pomoc v obci. Jedná se tak pouze o výjezdy přes operační středisko,“ řekl starosta Skalický. Ten informoval hejtmana o plánech na zasíťování sedmi stavebních parcel pro výstavbu rodinných domů či dobudování kanalizace.

Výprachtice


Obec Výprachtice se nachází v podhůří Orlických hor přibližně deset kilometrů od Lanškrouna. Skládá se ze tří částí – Výprachtice, Koburk, Valteřice. Část Valteřice, vzdálená 5 km, slouží především k rekreaci. Část Koburk leží jižně od Výprachtic. Obec je významnou turistickou oblastí, která se nachází v blízkosti lyžařského střediska Čenkovice. Prochází jí řada turistických cest a cyklostezek. Nachází se zde 175 rekreačních objektů a chat. Trvale zde žije 952 obyvatel.



24 zobrazení
bottom of page