top of page

V Poběžovicích budují kanalizaci. Kraj nabízí pomoc při odstranění povodňových škod

Poběžovice u Přelouče - Víkendovou povodní byly postiženy také Poběžovice u Přelouče, kam v pátek za starostkou Sylvou Káčerovou přijel hejtman Martin Netolický. Podobná situace, kdy se do obce navalila voda s okolních polí, nastala potřetí za 30 let. Největší škody jsou na obecním majetku. Obec již proto podala žádost o 100 tisíc korun z krajského rozpočtu. Již před časem se domluvila rekonstrukce průtahu obcí navazující na budování kanalizace za 16 milionů korun.



„Ačkoliv přes Poběžovice neteče žádná řeka či potok, tak zde není podobná situace ničím novým. Voda se navalila z okolních polí. Naštěstí škody na majetku obyvatel nejsou tak velké, kromě několika sklepů a zahrad,“ řekl hejtman Martin Netolický. „Škody na majetku obce jsou především na místních komunikacích, a proto již paní starostka podala žádost na 100 tisíc korun, které jsme pro každou postiženou obec vyčlenili v celkovém objemu 8,6 milionu korun,“ uvedl hejtman, který se starostkou hovořil také o rekonstrukci silnice na průtahu obcí či o dotacích pro místní jednotku dobrovolných hasičů. Ti v minulosti žádali například o čerpadlo či zásahové obleky.

Poběžovice u Přelouče se nachází jižně od Přelouče a žije přes sto obyvatel. Nejstarší písemná zmínka o vsi se dochovala z roku 1399, kdy ji vlastnili vladykové z Poběžovic. V obci je knihovna, pohostinství a hřiště. Spolkovou činnost zastupuje místní sdružení dobrovolných hasičů, které se aktivně zapojuje do tvorby společenského života ve vsi. V obci není kulturní sál, proto se některé akce pořádají v budově obecního úřadu.



6 zobrazení
bottom of page