top of page
  • Obrázek autora3PK

V Miltře chystají projekt čistírny odpadních vod, z Chornic jde na český trh tisíc tun rajčat

Při další z pravidelných cest po regionu zavítal tento týden v úterý radní pro zemědělství, venkov a životní prostředí Miroslav Krčil například do společnosti Miltra v Městečku Trnávka.

Při prohlídce provozu mlékárny, kde se vyrábí polotovar pro sýr mozzarella, doprovázeli radního krajští zastupitelé Radko Martínek a Josef Bidmon i zástupci obce. „Seznámili jsme se nejenom s investicemi, které majitelé v nedávné době realizovali, ale také s plány na nadcházející období. Zásadní bude investice do nové čistírny odpadních vod, protože stávající systém je neefektivní a přestává být dostačující pro výrobu. Nepochybně je to z hlediska životního prostředí krok správným směrem,“ uvedl radní Miroslav Krčil.

Další zastávkou pak byla Chornice a areál zdejšího střediska zemědělského podniku. Ve skleníkách o rozloze dva a půl hektaru tady místní farmáři pěstují rajčata. Ročně tady vyprodukují více než tisíc tun rajčat pro český trh. „Zaujalo mne, jak efektivně zde dokáží nakládat a hospodařit s vodou. Ten systém je propracovaný a vysoce efektivní. Bohužel i zde si mi potvrdilo při debatě s vedením podniku, že stávající podmínky pro produkční zemědělce jsou u nás vládou z Prahy nastavovány v podstatě nepřátelsky,“ poznamenal Miroslav Krčil. Na závěr návštěvy jihovýchodního cípu Pardubického kraje se radní Krčil seznámil také s plány na využití areálu bývalého pivovaru v Jevíčku.

bottom of page