top of page

Stavba centrálního příjmu v Orlickoústecké nemocnici jde do finále

Jednou z největších krajských staveb, a to nejen v oblasti zdravotnictví, je výstavba nového pavilonu centrálního urgentního příjmu v Orlickoústecké nemocnici za téměř 500 milionů korun. S průběhem prací se v pátek seznámili hejtman Martin Netolický a náměstkyně hejtmana pro oblast zdravotnictví Michaela Matoušková. Práce pokračuji podle plánu, a tak by bylo možné v polovině jedna zažádat o uvedení do zkušebního provozu.

„Všechny stavební práce pokračují podle harmonogramu, a to včetně výběrových řízení na jednotlivé technologie, a to jak zdravotnického, tak stavebně-technického charakteru. V tuto chvíli předpokládáme, že by stavba měla být předána 3. ledna a v polovině ledna bychom mohli zažádat o uvedení stavby do zkušebního provozu,“ řekl hejtman Martin Netolický.


S výstavbou nového pavilonu souvisí také přesuny uvnitř nemocnice a dílčí úpravy uvolněných prostor po odděleních, která naleznou své místo právě v novém moderním pavilonu. „Přesunem do nového pavilonu se uvolní například stávající oddělení ARO. To by se mohlo následně adaptovat pro potřeby porodnického oddělení. Tím by se mohlo upravit oddělení šestinedělí na jednolůžkové pokoje pro lepší komfort matek s dětmi,“ řekl Martin Netolický s tím, že místo jednotky intenzivní péče by se mohla přesunout mikrobiologie, která je nyní v Žamberku.


Stavba bude sloužit pacientům ze spádové oblasti Orlickoústecka, Litomyšlska a Svitavska, což je přibližně 200 tisíc obyvatel. V prvním nadzemní podlaží budou vyšetřovny nebo zákrokový sálek, ale především nízkoprahový a vysokoprahový příjem. Druhý jmenovaný se využívá pro pacienty, které do nemocnice dopraví zdravotnická záchranná služba. V dalších dvou podlažích budou lůžkové části ARO a JIP. Obě oddělení navazují proskleným spojovacím krčkem na stávající budovu B, kde jsou operační sály. Druhé podlaží obsadí oddělení ARO. Poslední patro nového urgentu poslouží jako multioborová jednotka intenzivní péče.

3 zobrazení
bottom of page