top of page

Přípravy na vybudování železničního muzea v Dolní Lipce pokračují. Kraj podepsal spolupráci s polský


V areálu Muzea starých strojů a technologií v Žamberku bylo dnes podepsáno čtyřstranné memorandum o spolupráci na česko-polském projektu, jehož cílem je vytvoření přeshraničního propojení sítě technických muzeí na územích Pardubického kraje a Dolního Slezska. Na straně Pardubického kraje se jedná o vybudování železničního muzea v Dolní Lipce, na polské straně pak ve městě Dzierżoniów.

„Poté, co jsme přímo ve městě Dzierżoniów podepsali v loňském roce záměr na spolupráci, je memorandum dalším krokem, kterým vyjadřujeme připravenost čerpat prostředky z Programu přeshraniční spolupráce Česká republika – Polsko 2021-2027. Jak samospráva našeho kraje, tak města Dzierżoniów, které je partnerským městem Lanškrouna, máme eminentní zájem na tom, aby oba projekty vznikly. Ostatně v rámci mimořádné parní jízdy z Ústí nad Orlicí do Slezské Javořiny se ukázalo, jak velký zájem je na české i polské straně o železniční nostalgii. Samotná jízda mne jen ujistila v tom, že tento projekt má smysl a lidé na železniční nostalgii reagují velmi pozitivně,“ uvedl hejtman Martin Netolický, podle kterého by se parní jízda mezi Českem a Polskem mohla zopakovat také letos v květnu.

Základem krajského projektu jsou objekty na nádraží v Dolní Lipce. Pardubický kraj nyní postupně řeší majetkoprávní záležitosti v celé oblasti s Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových, Správou železnic, Českými drahami a soukromými subjekty. „V průběhu jara bychom měli znát výsledky zadané studie a následně bychom se chtěli postupně posouvat k projektování. Všechny naše kroky směřují k tomu, abychom měli projekt připravený pro čerpání evropských fondů z programu přeshraniční spolupráce Česká republika – Polsko. V případě muzea na nádraží v Dzierżoniówě již malé muzeum funguje, avšak v de facto provizorních podmínkách,“ řekl hejtman Netolický s tím, že součástí projektu by mohl být také prostor na opravu a údržbu parních lokomotiv. „Opravárenské prostory jsou pro nás v rámci provozu velmi důležité, protože tak chceme veřejnosti ukazovat také řemeslo jako takové. Mohli bychom pak k parním lokomotivám a jejich údržbě přilákat také mladou generaci,“ vysvětlil hejtman.

Hejtman společně s ředitelem Muzea starých strojů Michalem Bednářem řešil také možné exponáty. S tím by mohlo kraji pomoci Národní technické muzeum. „Domluvili jsme se s vedením Národního technického muzea, že bychom mohli v budoucnu v Dolní Lipce vystavovat některé exponáty, které jsou nyní nevystavené v depozitáři. My bychom je tak společně mohli představit veřejnosti,“ vysvětlil hejtman.

7 zobrazení
bottom of page