top of page

Přípravy na budování obchvatu Vysokého Mýta pokračují. Kraj řeší se státem financování

O rozvoji středního školství ve Vysokém Mýtě, vzniku technického muzea či budování obchvatu města s napojením na dálnici D35 jednal se starostou města Františkem Jiraským hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.

„Velkou krajskou investicí ve Vysokém Mýtě je budování Technického muzea Pardubického kraje. V dubnu jsme předali zhotoviteli staveniště první etapy úpravy areálu na ul. Kpt. Poplera. První etapa, jejímž cílem je uvolnit historickou budovu bývalé zemědělské školy včetně její novodobé přístavby a sousedního objektu, vyjde na necelých 34 milionů korun, celkové náklady jsou propočítány na 210 milionů korun s tím, že přes 140 milionů korun získáme z Národního plánu obnovy,“ uvedl hejtman Martin Netolický, který se starostou řešil také další rozvoj středního školství ve městě právě v souvislosti se střední stavební školou, která má v současné době v hlavní historické budově některé dílny. „Již první etapa bude pro školu znamenat vyšší komfort pro výuku odborných předmětů. Přesunem do nových prostor vzniknou nové zednické, topenářské a vodoinstalační dílny,“ řekl hejtman.

Velkým tématem pro Vysoké Mýto je budování obchvatu města a napojení Vysokomýtska a Choceňska na dálnici D35. „Napojení silnice II/312 na dálnici D35 v délce necelých 13 kilometrů bylo v době podpisu memoranda se státem velmi hrubým odhadem naceněno na 1,2 miliardy korun. Na základě jednání o trasování s obcemi a v souvislosti s upřesňováním částky se nyní dostáváme na částku přesahující 2,6 miliardy korun, což je de facto objem celého memoranda. Nicméně ani přesto přípravy neustávají a paralelně s tím velmi intenzivně jednáme se státem o zajištění financování. Z hlediska přípravy stavby bylo v dubnu zahájeno zadávací řízení na zhotovitele všech stupňů projektové dokumentace. Zároveň byly zpracovány a odevzdány podklady na pořízení aktualizace Zásad územního rozvoje Pardubického kraje,“ sdělil hejtman Martin Netolický.

2 zobrazení
bottom of page