top of page

O titul Strom roku 2022 se utkají i dva stromy z Pardubického kraje

V loňském roce triumfovala v soutěži Strom roku Zpívající lípa z obce Telecí, úspěchy v anketě Pardubický kraj zaznamenal i v roce 2016 s Lípou z Lipky u Horního Bradla nebo v roce 2004 s Šestikmennou lípou ze Zámrsku. Letos se budou o titul Strom roku 2022 ucházet dva stromy z Orlickoústecka – Javor babyka v Ústí nad Orlicí a Bratrská lípa v Kunvaldu.

„V anketě Strom roku se můžeme pochlubit mnoha úspěchy, o kterých svědčí úplné vítězství v anketě, ale i umístění na předních příčkách z ročníků dalších. V letošním již 21. ročníku se nám podařilo mít mezi dvanácti finálovými stromy dvojnásobné zastoupení, už jen tento fakt je z mého pohledu jasným důkazem toho, že Pardubický kraj je vskutku krásným regionem a místem, jehož přírodní bohatství bychom si měli hýčkat,“ sdělil radní pro venkov, životní prostředí a zemědělství Miroslav Krčil s tím, že výtěžek z ankety poslouží právě na nové výsadby nebo ošetření stromů.

Památný javor babyka roste v Podměstí, které bylo v 19. století předměstím Ústí nad Orlicí. Jeho součástí byl i park Riegrovy sady, který postupně ustoupil výstavbě sídliště a silničního průtahu. Javor je jediným původním stromem z historických sadů, který zázrakem přežil.

K památné Bratrské lípě v Kunvaldu se vážou pověsti o odchodu českých bratří z vlasti roku 1547. Jedna z verzí vypráví o zasazení tří lip – za víru, lásku a naději. Stromy posléze srostly v jeden.

Pro finálové stromy lze hlasovat až do 11. září 2022 prostřednictvím DMS nebo online na www.stromroku.cz. Vítěz ankety se dočká nejen prestižního titulu, ale i odborného ošetření zdarma a postupu do celoevropského kola soutěže. Vítěze vyhlásí Nadace Partnerství 21. září 2022 na brněnské Hvězdárně a planetáriu.

9 zobrazení
bottom of page