top of page

Na Boudu se brzy vrátí dělníci. Kraj připravuje další rozvoj objektu.

Krajští radní na svém pondělním jednání vyhlásili výběrové řízení na dodavatele stavebních úprav na objektu Dělostřelecké tvrze Bouda v předpokládané hodnotě 14,8 milionu korun. Jedná se o projekt, na který kraj obdržel potvrzení o poskytnutí dotace v rámci programu INTERREG Česko – Polsko.

„V případě projektu, který zahrnuje stavební část a vnitřní vybavení v celkové výši 21 milionů korun, jsme nyní zahájili veřejnou zakázku na stavební část za necelých 15 milionů korun. Součástí prací je například doplnění chybějících cihlových příček, osazení plechových dveří, obnova vnitřních povrchů nebo oprava vchodové mříže nákladního vjezdu. V projektu počítáme také s replikami elektro a vodoinstalace, vzduchotechniky nebo obnovou kolejí úzkorozchodné dráhy,“ řekl hejtman Martin Netolický.


Projekt bude spolufinancován v rámci programu INTERREG Česko – Polsko. Předpoklad zahájení stavebních prací je v tuto chvíli ještě v letošním roce za návštěvnického provozu. Pardubický kraj se snaží tvrz Bouda vzhledem k její unikátnosti rozvíjet dlouhodobě. „Dělostřelecká tvrz Bouda je unikátem, a tak se k ní snažíme od doby, kdy jsme ji převzali do krajského majetku, přistupovat. Postupně se nám daří objekt vracet do podoby, jakou si zaslouží. Prvním nezbytným krokem byla elektrifikace objektu v roce 2016, poté jsme vybudovali provozní budovu tak, abychom zázemí pro obsluhu tvrze a návštěvníky mohli přesunout ze vstupního objektu. V roce 2021 jsme pak dokončili rekonstrukci právě vstupního objektu, čímž byla tvrzi navrácena její původní podoba z roku 1938. V loňském roce pak byl dokončen model dělostřelecké výsuvné otočné věže a nyní finalizujeme osazování nového zábradlí v podzemních prostorách pro zajištění vyšší bezpečnosti návštěvníků s blížícím se zahájením nové turistické sezony,“ shrnul dosavadní investice kraje hejtman Martin Netolický.

12 zobrazení
bottom of page