top of page

Lešení z pardubické potraviny zmizí na podzim

Pardubice – Jedna z největších škol v Pardubickém kraji, která vychová budoucí odborníky pro analýzu potravin, pekaře, cukráře, prodavače nebo kuchaře a číšníky, je z části zakryta lešením. Důvodem jsou opravy oken, střechy a zateplování a lokální výsprava fasády.


Budovu školy navrhl architekt Karel Řepa. Původně sloužila jako výstavní prostory pro mezinárodní Výstavu tělovýchovy a sportu, která se konala v roce 1931.  V 80. letech minulého století přibyla ke škole přístavba od architekta Jana Třeštíka, který je podepsán i pod sousedním Domem hudby. Obě budovy stojí v památkové zóně.


„V prázdninových měsících panuje na našich středních školách čilý stavební ruch. Finančně nejnáročnější akcí letošního léta je oprava  funkcionalistické budovy Střední průmyslové školy potravinářství a služeb v Pardubicích. Celkové výdaje budou činit cca 44 mil. Kč, Evropská unie se bude podílet částkou asi 9,5 mil Kč. Termín dokončení je stanoven na podzim letošního roku,“ sdělil radní pro školství Bohumil Bernášek.


„Budova i přístavba jsou kulturní památkou, proto je potřeba k jakýmkoliv opravám přistupovat s rozvahou a ve spolupráci s pracovníky památkového ústavu. Repasi osmdesáti oken provádí renomovaní odborníci. Dále byla v rámci oprav zateplena podlaha půdy, opraveny nebo vyčištěny potřebné části fasády,“ dodal ředitel školy Zdeněk Zitko.  



35 zobrazení
bottom of page