top of page

Letecká škola v Moravské Třebové bude mít vlastní letadlo s radiostanicí

Radní Pardubického kraje dnes schválili dotaci pro Gymnázium a Leteckou střední odbornou školu Moravská Třebová ve výši 800 tisíc korun. Díky tomu si škola může pořídit cvičný kluzák včetně radiostanice, který poslouží odborné výuce.

„Před dvěma lety jsme na škole otevřeli učební obor zaměřený na letectví a mezi žáky je o něj velký zájem. Pořízení vlastního cvičného letadla je dalším krokem, který odbornému výcviku zajistí vyšší kvalitu. Kromě toho se žáci naučí, jak se o takový stroj starat, aby ho udrželi v dobré kondici i pro své spolužáky,“ sdělil hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.

Škola spolupracuje s řadou odborníků na letectví, díky čemuž je výuka propojena i s prostředím zaměstnavatelů a vysokých škol. „Na výuce se podílí i aerokluby, Letecký ústav VUT Brno nebo firma EEA Tech, která se zabývá opravami a údržbou letadel, a řadí se mezi přední servisní střediska letecké techniky v Evropě. Žáci mohou také absolvovat plachtařský nebo parašutistický kurz na letišti v Moravské Třebové,“ uvedl radní pro oblast školství Josef Kozel.

Na letišti sídlí i centrum reprezentace ČR v letecké akrobacii. Trenéři si tak zde mohou vybrat mladé talenty z řad žáků a podpořit je v jejich případné profesionální letecké kariéře.

3 zobrazení
bottom of page