top of page

Kostel v Čenkovicích by mohl do budoucna ožít a sloužit veřejnosti

Evangelický kostel v Čenkovicích vlastní od roku 2021 manželé Morávkovi, kteří mají další plány na jeho záchranu a oživení. Ve středu tyto plány projednali s hejtmanem Martinem Netolickým. Zděný kostel byl postaven v roce 1828 na místě původního dřevěného kostelíku. Od 70. let 20. století je v soukromých rukách.

Manželé Morávkovi koupili evangelický kostel u sjezdovky v Čenkovicích v roce 2021 a postupně řeší jeho úpravy a otevření veřejnosti. Prozatím dokončili vyklizení a vyčištění kostela, drenáž obvodového zdiva a zpevnění základů. Zároveň založili spolek na obnovu kostela a registrovali objekt do seznamu brownfieldů, což je jeden z předpokladů pro žádosti o dotace. Kostel je dlouhodobě problémem obce a je v neutěšeném stavu, proto si umím představit dílčí pomoc z krajského rozpočtu,“ uvedl hejtman Martin Netolický.


Manželé Morávkovi do budoucna plánují velkou míru využití bývalého kostela pro veřejnost. „Rádi bychom kostel upravili tak, aby v něm bylo možné pořádat veřejné akce jako koncerty, přednášky či besedy. Ve věži by mohla vzniknout také galerie pro prezentaci regionálního umění. Součástí objektu by měly být také tři apartmány pro rekreaci veřejnosti. Všechny naše plánované úpravy jsou konzultované s památkáři, od kterých jsme obdrželi kladné stanovisko,“ sdělila Dana Morávková.

5 zobrazení
bottom of page