top of page

Josef Sochor: Ten, který porazil Karla Gotta

Jen několik málo zpěváků se může pochlubit tím, že ve své kariéře porazili v pěvecké soutěži Karla Gotta. Jedním z nich je Josef Sochor, který se ve středu setkal s hejtmanem Martinem Netolickým. Slavíček z Polabin, který v březnu oslavil 85 let je stále pěvecky aktivní a nejbližší vystoupení ho čeká ve čtvrtek 7. dubna v rámci Dne zdraví pro seniory v PALÁCI Pardubice.

„Josef Sochor, ačkoliv není rodákem z našeho kraje, spojil s krajským městem a naším regionem velkou část svého života. Z počátku své pěvecké kariéry se může pyšnit unikátním počinem. V roce 1957, tedy ve svých 20 letech, zvítězil v celostátní soutěži Hledáme nové talenty. Porazil tak i o dva roky mladšího Karla Gotta nebo Juditu Čeřovskou. Zajímavé je, že ani po tomto velkém úspěchu se nestal profesionálním zpěvákem. Přesto má však na svém kontě už přes 20 alb a stále je velmi aktivní nejen u nás, ale i na Slovensku,“ řekl hejtman Martin Netolický, který si nedávno v rámci jednoho vystoupení s Josefem Sochorem zazpíval známou píseň Ta naše písnička česká.

Josef Sochor se narodil v březnu 1937 v obci Veselá na Pelhřimovsku. Od mládí však žije v Pardubicích. Za svoji bohatou kariéru spolupracoval například s orchestru Karla Vlacha, Josefem Zímou, Pavlínou Filipovskou nebo Ivetou Simonovu.

27 zobrazení
bottom of page