top of page

Dobrovolní hasiči dostanou od kraje přes šest milionů na pořízení techniky

Rada Pardubického kraje na svém pondělním jednání schválila poskytnutí dotací pro jednotky sborů dobrovolných hasičů na pořízení požární techniky a věcných prostředků požární ochrany k zajištění akceschopnosti. Celkově bude mezi 125 obcí rozděleno 6,245 milionu korun. Dotace budou obcím poskytnuty až po projednání v zastupitelstvu kraje.


„Dotační program je nastavený na finanční podporu obcím, které jsou zřizovatelem jednotek sborů dobrovolných hasičů. Ve většině případů se jedná o dílčí finanční podporu na nákup čerpadel, elektrocentrál, radiostanic, či zásahových obleků,“ uvedl hejtman Martin Netolický.

Kromě těchto drobnějších podpor pomůže kraj obcím a městům při pořizování požárních vozidel či stříkaček. „Půl milionem podpoříme nákup nové cisternové automobilové stříkačky pro hasiče v Litomyšli, Pomezí a Výprachticích, 300 tisíc obdrží město Choceň na pořízení požárního vozidla včetně příslušenství a Jaroměřice, Mladějov na Moravě, Radiměř a Sebranice stejnou částku na nákup starší cisternové automobilové stříkačky včetně nezbytných oprav a úprav. Celkově jsme podpořili 125 obcí částkou 6,245 milionu korun,“ vysvětlil hejtman Netolický.

Ostatní složky IZS dostanou od kraje přes 430 tisíc korun

Kromě dotací pro dobrovolné hasiče schválili radní poskytnutí více než 430 tisíc korun pro takzvané ostatní složky integrovaného záchranného systému. „Ostatní složky integrovaného záchranného systému podporujeme dlouhodobě dílčí částkou na pořízení, opravu, údržbu nebo úpravu jejich věcného vybavení. Po 25 tisících získá každý ze čtyř oblastních spolků Českého červeného kříže, 85 tisíc korun obdrží Horská služba a Vodní záchranná služba na Seči a na Pastvinách. Finančně podpoříme také Záchranná brigáda kynologů Pardubického kraje, RESCUE Pardubice, 201. Pardubice, Patriot – Klub vojáků v záloze Pk a Sirius Rescue Pardubice,“ sdělil hejtman Martin Netolický.

3 zobrazení
bottom of page