top of page

Další tři miliony míří v Pardubickém kraji na podporu venkovských prodejen

Pardubický kraj byl první regionem, který zahájil pravidelnou finanční podporu pro venkovské a pojízdné prodejny. Pro rok 2022 bude finanční podpora rozdělována ze dvou dotačních programů. Novinkou je zapojení kraje do dotačního programu Ministerstva průmyslu a obchodu Obchůdek21+ s alokací na jeden kraj v hodnotě tří milionů korun.

„Jsem rád, že pro Obchůdek 21+ byl do určité míry inspirací právě náš krajský program. Pro podporu venkova máme tedy nyní dva programy – náš krajský a Obchůdek21+ ve spolupráci s Ministerstvem průmyslu a obchodu. Každý z programů je tak trochu pro jiné žadatele, a to zejména z hlediska velikosti obce. Náš krajský program je primárně zaměřen na ty nejmenší obce a vesnice do 500 obyvatel, pak je zde i možnost žádat dotace v případě vesnic a obcí do 700 obyvatel, ale v tomto případě už je to podmíněno výší obratu. Navíc je propojen s podporou regionálních potravin. Program ministerstva pak počítá s podporou prodejen v obcích do tisíce obyvatel bez návaznosti na další podmínky. Vzhledem k tomu, že v Pardubickém kraji máme dva programy, stanovili jsme podmínku, že požádal-li si zájemce o podporu prodejny v jednom programu, nemůže už žádat v programu druhém,“ vysvětlil krajský radní pro venkov, zemědělství a životní prostředí Miroslav Krčil.

Pro každý kraj byly Ministerstvem průmyslu a obchodu vyčleněny tři miliony korun. „Celkově jsme od 22. října do 3. listopadu obdrželi na rok 2021 šedesát žádostí s finančním požadavkem zhruba 5,9 milionu korun. Třímilionovou alokaci jsme se rozhodli rozdělit rovnoměrně mezi všechny oprávněné žadatele. Maximální výše dotace v jednotlivém případě tedy bude činit nejvýše 50 095 korun na prodejnu,“ řekl radní Miroslav Krčil.

3 zobrazení
bottom of page